Lemmikin hankkiminen

Lemmikkieläimillä on tutkitusti hyvää tekevä vaikutus ihmisen terveyteen. Lemmikin hankkiminen voi kuitenkin mietityttää, mitä jos siitä on vain vaivaa?

Vieressä kehräävän kissan silitys alentaa verenpainetta ja koiran kanssa tulee väkisinkin käveltyä pitkiäkin matkoja ja useita kertoja päivässä. Lemmikistä huolehtiminen vie ajatukset hetkeksi päivän töistä ja eläinten reaktiot ovat aina aitoja ja teeskentelemättömiä.

chinchilla

Chinchilla on itsetietoinen lemmikki.

Lemmikeistä eniten on tutkittu kissoja ja koiria, mutta todennäköisesti sama vaikutus on marsuilla, kaneilla, linnuilla tai akvaariokaloilla.

Eläimet toimivat myös niin sanottuina sosiaalisina jäänmurtajina. Söpöä koiranpentua menee helposti silittämään ja samalla tulee vaihdettua muutama sana pennun omistajan kanssa.

Kissaan voi törmätä nykyisin jo vanhainkodeissa tai palvelutaloissa ”hännällisenä hoitajana”, joka voi antaa kosketuksen vanhoihin muistoihin. Kirjastoissa voi olla lukukoira, jolle lapset saavat lukea kenenkään keskeyttämättä. Koira kuuntelee, eikä arvostele. Ratsastusterapiassa saa kokea monenlaista kuntouttavaa elementtiä, kuten hevosen liikettä, eri aistikokemuksia ja vuorovaikutusta ison eläimen kanssa.

Kana kukko kanala

Kanoja pääsee kaupunkilainen harvoin seurailemaan.

Suomen luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet eläinten seuraamiseen jos lemmikkieläintä ei voikaan ottaa. Lintujen ruokintapaikalla kertyy helposti useita erilaisia sirkuttajia, ja mikäli kotipihalle ei ruokintapaikkaa voi laittaa, voi sellaisen perustaa metsäänkin, jolloin saa myös liikuntaa kun ruokia käy täydentämässä.

Aksolotli lemmikin hankkiminen eläin

Aksolotli on eksoottinen lemmikki, joka vaatii perehtymistä.

Internet tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet tarkkailla eläinmaailmaa. Löytyy norppakameraa, erilaisten lintujen pesintäkameroita ja vaikka akvaariokameroita. Jo klassikoiksi muodostuneet kissavideot piristävät myös monen päivää.

Miksi eläimistä on niin paljon iloa?

Sitä ei täysin tiedetä. Eläimen ja ihmisen vuorovaikutus nostaa kuitenkin esimerkiksi dopamiinitasoja, joilla on vaikutusta ihmisen mielihyvän kokemiseen.

Eläimistä on kuitenkin iloa ja hyötyä vaikka syytä ei tiedettäisikään. Tee itsellesi terveysteko ja kysy vaikka vastaantulevalta, että saako hänen koiraansa silittää, vaikka omaa rekkua ei löytyisikään. Lemmikin hankkiminen on sijoitus myös omaan terveyteen.

-Maria Kaarnakari

Kirjoittaja on eläinhullu. Kuvat omasta kotialbumista.

paimensukuinen lapinkoira

Koira liikuttaa.